BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Laadpalen

Is slim laden interessant voor jouw mobiliteitsbedrijf?

6 juli 2024
Leestijd 2 mins.

Slim laden betekent in feite niets meer dan het optimaliseren van de beschikbare laadmomenten. Het juiste moment om te laden is wanneer de energieprijs laag is. In dit artikel lees je hoe slim laden werkt en hoe je dit in kunt gebruiken voor jouw mobiliteitsbedrijf.

Slim laden: laadproces intelligent beheren 

Slim laden, ook wel bekend als 'smart charging', verwijst naar het intelligent beheren van het laadproces van elektrische voertuigen. Het maakt gebruik van geavanceerde technologieën en algoritmen om de laadsnelheid en -tijden te optimaliseren. Dit gebeurt op basis van verschillende factoren zoals energieprijzen, netwerkcapaciteit en gebruikersvoorkeuren. Door slim te laden, kunnen bedrijven de kosten verlagen, de levensduur van batterijen verlengen en de belasting op het elektriciteitsnet verminderen.

Overschotten en tekorten van stroom

Energie wordt verhandeld op de energiemarkt, de European Power Exchange (EPEX). Dit is de stroombeurs waar de stroomproducenten dagelijks hun energieoverschotten of tekorten op verhandelen. De EPEX-prijzen worden een dag van tevoren om 12:00 uur bepaald door een transparante biedladder. Per uur wordt bepaald wat energie kost. Energiebedrijven kopen die stroom in en verkopen deze aan bedrijven en consumenten. Hierbij wil de energiemaatschappij ervoor zorgen dat de pieken in prijs zijn opgenomen in de vaste prijs. Omdat er flinke schommelingen zijn geeft een vaste prijs een verkeerd beeld van de daadwerkelijke kosten voor energie.

Aanbod hoog, tarieven laag 

Vlak je deze tarieven níet af met een vaste prijs? Dan profiteer je van een eerlijk, representatief of zelfs een negatief tarief. En dat biedt voordelen voor slim laden. Want ligt het aanbod van energie hoog en de vraag naar energie laag? Dan zakt op die momenten de prijs van groene energie onder het gemiddelde. Dat is het moment om een EV op te laden: je bent dan voordeliger uit. Dat opladen doe je trouwens via een slimme app, die weet wanneer de het aanbod hoog en de vraag naar stroom laag is.

Slim laden in de praktijk

Wanneer een EV wordt aangesloten op een laadpaal, dan wordt normaal gesproken direct gestart met laden. Maar dan kan de prijs voor stroom relatief hoog liggen, omdat de vraag naar energie hoger ligt dan het aanbod. Het is dan onvoordelig om te laden. In plaats van meteen beginnen te laden bepaalt het slimme algoritme (van een app) wat het gunstigste moment is om te laden tijdens de laadsessie. Er wordt pas geladen als de vraag afneemt en het aanbod toe. Het kan dus zo zijn dat de laadsessie een paar uur later pas begint. Sterker nog, het kan zijn dat de laadsessie onderbroken wordt om later te worden vervolgd. 

Slim laden is een interessante strategie geworden voor bedrijven die streven naar kostenefficiëntie, duurzaamheid en een optimale klantervaring. Nu het aantal EV's toeneemt is het interessant om slimme oplossingen te gebruiken om deze voertuigen te laden.

Ontdek de voordelen van slim laden

  1. Kostenbesparingen: Slim laden maakt het mogelijk om energie te laden tijdens daluren, wanneer de energieprijzen lager zijn. Hiermee bespaar je op je energiekosten.
  2. Slim laden optimaliseert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Door de laadtijden af te stemmen op perioden met een overschot aan hernieuwbare energie, kunnen bedrijven op een duurzamere manier EV’s laden.
  3. Batterijbeheer: Intelligente laadalgoritmen kunnen de levensduur van batterijen verlengen door overbelasting en snelle ontlading te voorkomen. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van elektrische voertuigen. 

Wat zijn de uitdagingen bij slim laden?

Om slim te kunnen laden zijn investeringen in hardware, software en infrastructuur nodig. Hoewel de voordelen op de lange termijn aanzienlijk kunnen zijn, kunnen de opstartkosten voor sommige bedrijven een uitdaging vormen. Daarnaast vereist slim laden geavanceerde technologieën en algoritmen. Dit kan leiden tot complexiteit in de implementatie en het beheer. Maak hierbij gebruik van een deskundige partner.

Welke stappen moet je nemen om te starten met slim laden?

  1. Breng jullie behoeften in kaart - Analyseer het energieverbruik, de grootte van jullie vloot of het aantal klanten met EV’s en de laadpatronen. Zo kies je de juiste slim laadoplossing die past bij jullie bedrijfssituatie. Hou hierbij ook rekening met toekomstige uitbreidingen.
  2. Kies de juiste technologie - Er zijn verschillende aanbieders van slim laadsystemen op de markt. Evalueer hun functies, compatibiliteit en schaalbaarheid om de beste keuze te maken voor jullie bedrijf. 
  3. Investeer in infrastructuur - Implementeer de benodigde hardware, zoals slimme laadpalen en energiemanagementsystemen, om slim laden mogelijk te maken.
  4. Train medewerkers - Zorg dat medewerkers goed zijn opgeleid zijn in het gebruik en beheer van het slim laadsysteem voor een soepele overgang.
  5. Monitoren en optimaliseren - Blijf de prestaties van jullie slimme laadsysteem monitoren. Optimaliseer daar waar nodig om maximale efficiëntie en kostenbesparingen te realiseren.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.