Het elektriciteitsnet wordt steeds zwaarder belast, zowel bij de levering als de teruglevering van elektriciteit. Maar die groei kan het elektriciteitsnet niet aan. Daarom is er steeds vaker sprake van netcongestie. Hoe kun je als mobiliteitsbedrijf toch energie opwekken en gebruiken in een gebied met netcongestie? In dit artikel vind je een aantal oplossingen.
Verzwaren van het elektriciteitsnet is nodig om de groeiende elektrificatie aan te kunnen. Maar er zijn ook manieren om de bestaande netcapaciteit beter te benutten. Manieren die we nú al kunnen inzetten, in plaats van te wachten op netuitbreiding.
1. Tijdelijk energie opslaan
Wanneer je zonnepanelen hebt, dan kun je een deel van de stroom zelf gebruiken. Normaal gesproken zou je het overschot terugleveren aan het net, maar je kunt er ook voor kiezen om dit op te slaan in een batterij. Zo kun je het later alsnog gebruiken of terugleveren via het net - wanneer er wel ruimte voor is. Overigens kun een batterij ook gebruiken om stroom op te slaan wanneer de prijs laag is.
2. Dynamische vermogensregeling
Omvormers zorgen ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze omvormers kunnen ook een rol spelen in het regelen van de hoeveelheid stroom die aan het net wordt teruggeleverd. Met hulp van slimme software worden de omvormers zo geprogrammeerd dat ze voorkomen dat de spanning in het net te hoog wordt als er meer elektriciteit doorheen stroomt. Dit heet dynamische vermogensregeling: het is een mechanisme dat reageert op de hoeveel energie dat het netwerk nog aankan. Naast meer stabiliteit van het elektriciteitsnet kunnen op deze manier ook nieuwe aansluitingen gemaakt worden.
3. Financieel risico spreiden
Zonder teruglevering van energie is er geen vergoeding - ofwel saldering. Door met partners een duurzaam energieproject aan te gaan, kun je het financiële risico spreiden. Bijvoorbeeld door een zonnecentrale te leasen in plaats van de investering zelf te hoeven doen.
4. Aansluiting delen
Bij cable pooling deel je een netaansluiting, waarmee de opwek van zonne- en windenergie op een kabel wordt gecombineerd. Dat kan doordat de zon en de wind doorgaans aanvullend aan elkaar zijn. Schijnt de zon? Dan waait het vaak minder hard en andersom. De momenten van piekbelasting voor deze vormen van duurzame opwek liggen dus anders. Door een zonnecentrale naast een windpark aan te leggen, kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de netcapaciteit.
5. Directe lijn gebruiken
Zit er bij jou in de buurt een bedrijf met een grote energievraag? Dan kun je overwegen om een directe kabelverbinding aan te leggen. Een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit van jouw zonnecentrale kun je dan rechtstreeks aan de buren leveren zonder dat het centrale elektriciteitsnet daar een rol bij speelt.
- Deze directe kabelverbinding mag alleen worden gebruikt voor het transporteren van elektriciteit rechtstreeks van de duurzame opwekinstallatie naar de afnemer.
- Er moet een tussenmeter worden geplaatst om de geleverde energie te kunnen afrekenen.
6. Verhandel je zelf opgewekte stroom lokaal
Zit er bij jou in de buurt een ander bedrijf met een grote energievraag, maar is een directe kabelverbinding niet mogelijk? Of wil je niet wachten op de kabel verbinding? Dan kun je via een energiemarktplaats je duurzame stroom direct verkopen aan een gebruiker bij jou in de buurt. Op lokaal niveau kan de netbeheerder jullie opgewekte wegstrepen tegen het verbruik van jouw afnemer. Hiermee wordt het net ontlast.