BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energietechnieken

Waarmee moet je rekening houden bij het gebruik van een warmtepomp?

15 januari 2024
Leestijd 1 min.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte opneemt van de buitenlucht, grondwater of de bodem. Via compressie en warmtewisseling wordt deze op een hogere temperatuur gebracht voor gebruik in verwarmingssystemen of warm water. De voordelen van een warmtepomp zijn energie-efficiëntie, een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dat klinkt ideaal, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van een warmtepomp. 

Onderhoud

Een warmtepomp is onderhoudsarm. Het is voornamelijk de werking van de warmtepomp waardoor de levensduur wordt bepaald; die is gemiddeld 15 jaar. Een jaarlijkse inspectie van het systeem kan de levensduur verlengen en zorgt voor een blijvende, optimale werking van het systeem. Vraag jouw onderhoudspartij of ze ook naar de aansturing en temperatuurregeling van de warmtepomp kijken. Dit beïnvloedt de correcte werking.

Buffervat

Als de warmtepomp vaak aan-/uitgaat (pendelen) dan verkort dit de levensduur. Daarnaast kan de vraag naar warm water in korte tijd hoog zijn. Daarom wordt vaak een buffervat gekoppeld om warm water op te slaan. Zo hoeft de compressor niet de hele tijd kortstondig aan en is warm water voorradig op het moment dat de vraag naar warm water hoog is. Deze watertank wordt vaak uitgerust met een verwarmingselement, zodat het water weer terug verwarmd kan worden als het iets is afgekoeld.

Trager opwarmen

Omdat warmtepompen op een lager temperatuurregime werken dan cv-ketels, duurt het langer om een ruimte op te warmen. Een warmtepomp kan dus niet direct voor warmte zorgen. Om de ruimtetemperatuur niet te ver te laten dalen, wordt de warmtepomp vaak automatisch aangestuurd. Belangrijk: stem de instellingen van de warmtepomp af op jullie gebruikerswensen.

Koeling

Een warmtepompcyclus kan worden omgedraaid en dus gebruikt worden voor koeling. Koeling wordt steeds belangrijker in Nederland, omdat onze zomers steeds warmer worden. Doordat een warmtepomp ook kan koelen, heeft hij dus een dubbelfunctie. Wanneer een warmtepomp ook wordt gebruik om te koelen, zal hierdoor het energieverbruik wel stijgen; de warmtepomp wordt namelijk meer gebruikt.

Wil je meer weten over warmtepompen? Of wil je weten of een warmtepomp voor jou rendabel is?

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.