BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Zonnepanelen

7 tips om brandgevaar aan je zonnepanelen te voorkomen

22 augustus 2022
Leestijd < 1 min.

Zonnepanelen zijn verbonden met het elektriciteitsnet en zijn het hele jaar blootgesteld aan weer en wind. Niet zo gek dat er wel eens problemen ontstaan. Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn, mits de zonnepanelen goed zijn aangesloten en van een goede kwaliteit zijn. Zo niet, dan kan er in bepaalde situaties brand ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hieronder vind je zeven tips om brand bij zonnepanelen te voorkomen.

7 tips om brand bij zonnepanelen te voorkomen

  1. Zoek een erkend installateur die ruime ervaring heeft met het aansluiten van zonnepanelen. Slecht installatiewerk van stekkers kan namelijk tot brand leiden. 
  2. Kies voor contrastekkers en connectoren van één merk zodat ze zo optimaal mogelijk op elkaar aansluiten.
  3. Kies voor een A-merk zonnepanelen, die voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen en -richtlijnen. 
  4. Voorzie je dak van brandveilig isolatiemateriaal, zoals PIR, steenwol of glaswol. Daarmee voorkom je dat het vuur zich snel verspreidt. Bij nieuwbouw is dat uiteraard wat eenvoudiger dan bij bestaande bouw.
  5. Plaats omvormers in een koele en schone ruimte, zodat deze voldoende kan ventileren. Het liefst in een omgeving waar weinig tot geen brandbare spullen staan. Ook een goede brandmelder met doormelding via het alarm kan geen kwaad. 
  6. Zorg dat de installateur de zonnepanelen niet te dicht naast elkaar plaatst. Dan is er wat loopruimte voor het schoonmaken van de panelen en inspecties. Koop tegelijkertijd met je zonnepanelen een vlamboogdetectie.
  7. Controleer de omvormer. Werp regelmatig een blik op de omvormer. Daarop controleer je snel en eenvoudig de werking van je zonnepanelen. Veel omvormers hebben geen display, maar ledlampjes die de status van de omvormer aangeven. Kijk in de handleiding hoe je de informatie moet aflezen.

Nog een extra tip: maak je zonnepanelen jaarlijks schoon, zo houd je het rendement zo maximaal mogelijk. Gebruik hiervoor osmosewater, zo blijven er geen kalk- of mineraalresten achter. Gebruik nooit een hogedrukreiniger en alleen zachte poetsmaterialen.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.