De energietransitie en mobiliteitstransitie zijn in volle gang. Hoe houd je als ondernemer met een mobiliteitsbedrijf hierbij grip op je energiekosten? Zeker wanneer de energieprijzen sterk wisselen, zodat dit een belangrijke factor wordt voor jouw bedrijfsresultaat. Natuurlijk moet je investeren in maatregelen en toepassingen voor deze transitie. Maar heb je ook al nagedacht om energie bij jouw bedrijf te besparen? Hiermee bespaar je kosten en maak je jouw mobiliteitsbedrijf toekomstbestendig. In dit artikel vind je adviezen om energie te besparen op je huidige energiekosten.
Krijg inzicht in energieverbruik
De eerste stap om te bekijken of je ergens energie kunt besparen bij jouw bedrijf? Dat is door inzicht te krijgen in het huidige energieverbruik. Dit doe je met de gegevens van een slimme meter, waarbij je kunt zien hoeveel en wanneer energie wordt verbruikt. Wil je een meer geavanceerde oplossing die ook een analyse maakt? Kies dan voor een energiebeheersysteem (EBS). Tenslotte kun je het energieverbruik van een installatie of specifieke machines meten. Zo weet je direct of deze optimaal zijn afgesteld.
Isoleer verwarmde ruimtes
Het is zonde wanneer de warmte van een bedrijfsgebouw naar buiten verdwijnt. Zeker gebouwen die voor 1975 zijn gebouwd, zijn slecht geïsoleerd. Wil je warmte binnenhouden? Kies er dan voor om het dak, de vloer en de gevel te isoleren. Houd hierbij wel rekening met ventilatie, waardoor de luchtkwaliteit niet verslechterd. Investeren in isolatie van de gebouwschil is over het algemeen relatief kostbaar, maar het rendement is goed en de terugverdientijd is bewezen kort tot gemiddeld. Kleinere investeringen om te isoleren zijn:
- Vervang plexiglas door energiezuinig glas
- Isoleer leidingen
- Plaats tochtstrips
- Sluit (rol)deuren automatisch
Besparen op aardgas
Gebouwen en leidingwater worden momenteel in veel gevallen verwarmd met aardgas. Hoe kun je hierop besparen? Een eerste stap is om de temperatuur met bijvoorbeeld één graad te verlagen. Ander tips:
- Door alleen te verwarmen wanneer dit nodig is, bespaar je op het gasverbruik. Hiervoor kun je de verwarming weersafhankelijk maken.
- Let ook op de klokinstellingen voor gebruikstijden van het gebouw, pompsturing, start-stop optimalisatie en een maximale stookgrens.
Schakel een installateur in om te bekijken welke maatregelen nog meer mogelijk zijn om jullie verwarming te optimaliseren. Mogelijke suggesties zijn:
- Toepassen van pompen met een frequentieregelaar
- Plaatsen van destratificatoren (voor luchtcirculatie)
- Verbeteren van de warmteafgifte
- Plaatsen van thermostaatkranen
- Splitsen van de verwarming en warm water
Ventilatie voor gezonde luchtkwaliteit
Door mensen en installaties komt CO2 en andere stoffen in de binnenlucht van een gebouw. Hoe beter geïsoleerd en luchtdicht het gebouw is, hoe belangrijker ventilatie wordt. Er komt namelijk minder frisse buitenlucht binnen door naden en kieren. Bij mechanische ventilatie heb je verschillende mogelijkheden om energie te besparen en tegelijkertijd voor een prettig werkklimaat te zorgen.
- Door ventilatie vraaggestuurd te maken ververs je de lucht in ruimtes die minder of niet bezet zijn minder vaak.
- Met hulp van warmteterugwinning op extractielucht wordt de warmte van afgezogen lucht gebruikt om verse, koudere buitenlucht op te warmen.
- De afzuiging van lucht wordt gestuurd op CO2 of tijd. Pas wanneer de lucht in een bepaalde mate verontreinigd is, dan wordt deze ververst.
Verkoeling op warme dagen
In Nederland komen warme dagen steeds vaker voor. Om comfortabel te kunnen blijven werken is koeling belangrijk. Dat kan met hulp van zonwering of door de warme lucht zoveel mogelijk buiten te houden. Daarnaast kun je ook kiezen voor energiezuinige, actieve koeling zoals een airconditioning voor specifieke ruimtes, door warmte bij de bron af te laten zuigen, met nachtventilatie (als dat mogelijk is). Goed onderhoud van de koelinstallatie is heel belangrijk om het rendement optimaal te houden.
Gebruik slimme verlichting
Kijk eens rond in jouw mobiliteitsbedrijf en tel hoeveel verlichting het bedrijf eigenlijk heeft. Van gevelreclame tot verlichting op de werkplek: op heel veel plekken wordt gebruik gemaakt van verlichting. Met een aantal maatregelen kun je fors besparen op het elektriciteitsverbruik van verlichting.
- Vervang halogeen- en gloeilampen door ledverlichting, dit kan tot wel 90% schelen. Bovendien zijn de prijzen van ledlampen in de afgelopen jaren fors gedaald, waardoor je de investering snel terugverdient.
- Nieuwe lampen worden steeds efficiënter, waardoor het soms mogelijk is om een aantal (oudere) lampen uit te schakelen.
- Bekijk of je met daglicht ook voldoende verlichting binnen kunt krijgen.
- Stuur je verlichting automatisch aan. Dit kun je doen met sensoren voor licht, bij beweging of op tijd. Hierbij kun je groepen lampen in verschillende zones gebruiken.
Elektrische apparaten
Een elektrisch apparaat dat in de stand-bystand staat verbruikt nog stroom. Zet ze uit wanneer ze langere tijd niet gebruikt worden. Dat kan bijvoorbeeld met een (centrale) schakelaar, waarmee je meerdere apparaten of sectoren in één keer uitzet. Hiervoor kun je ook een schakelklok gebruiken. Ga je nieuwe elektrische apparatuur aanschaffen? Let dan op het
energielabel en kies voor een energiezuinig apparaat. Soms zijn deze iets duurder, maar je verdient deze extra investering heel snel terug.
Doe een scan van jouw bedrijf door een van onze energie experts, en je weet precies waar jouw energie bespaar kansen liggen!