BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Subsidie

Profiteer van subsidies bij energiebesparende investeringen en de energietransitie

28 februari 2023
Leestijd 1 min.

Investeren in duurzaamheid, energiebesparende maatregelen of het inzetten van duurzame energietechnieken kost geld. Vaak zijn dit investeringen die op de langere termijn renderen, zowel voor jouw bedrijf als voor het milieu.

Het goede nieuws is dat de drempel om te investeren in energie een stuk minder hoog wordt dankzij de vele subsidies die beschikbaar zijn. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het mogelijk om subsidie voor energiebesparende maatregelen aan te vragen. Zowel bij investeringen of bij projecten is het mogelijk om subsidie of belastingvoordeel te ontvangen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende subsidies en regelingen voor mobiliteitsbedrijven. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)Investeringen in energiebesparende maatregelen kunnen in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Zo komt bijvoorbeeld ook een EPA-advies in aanmerking voor de EIA. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet uw investering op de zogenaamde energielijst staan. In dat geval komt uw investering in aanmerking voor de EIA, wat betekent dat u 45,5% van de investering als extra aftrek op de winst in mindering mag brengen. Check de website van de belastingdienst trefwoord EIA voor status budget.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers kun je een bedrijfsgebouw verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. 

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Wil je grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kun je hiervoor subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Je kunt bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor een grootschalige warmtepomp voor de verwarming van een pand, een zonnepaneelsysteem op een dak of door CO2-arme warmte te gebruiken of CO2-arm te produceren. Kijk voor actuele regelingen op de site van het RVO.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat jij zelf bepaalt. Dit levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op. 

RVO subsidie- en financieringswijzer

Meer informatie over de verschillende subsidiemogelijkheden vind je op de RVO-website. Houd er rekening mee dat sommige subsidies tijdelijk zijn, een bepaald tijdvak hebben of een gelimiteerd budget hebben.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.